Délka čtení | 5 min

U nás v TeakPeaku jsme si naprosto vědomi, že výběr a investice do kvalitního nábytku je vždy velkým a citelným rozhodnutím. Omyly jsou v tomto ohledu nežádoucí položkou, otázek k řešení mnoho. Pokud si právě lámete hlavu s tím, jakou povrchovou úpravu pro váš nábytek vybrat, tento blog vám pomůže učinit správné rozhodnutí.  

 

Pro začátek je nejdůležitější si uvědomit, že rozdíl mezi olejovaným a lakovaným nábytkem nespočívá v kvalitě, ale v tom, co od pořizovaného nábytku očekáváte a jak s ním hodláte zacházet. Pojďme se detailně kouknout na specifika těchto dvou metod. 

 

Olejovaný nábytek (také označován jako voskovaný)

Olejovaný nábytek má své nezaměnitelné kouzlo. Povrch působí na dotek velmi příjemným dojmem, solitéru je zachována jeho „přírodnost“, která dokáže do prostoru vnést touženou hřejivou atmosféru. Shrňme si klíčové výhody a nevýhody této metody:

+ Zachování přirozeného vzhledu: Olej oproti laku povrch nábytku neuzavře. Dřevo se svou specifickou strukturou a odstíny zůstává v autentické podobě, což je na dotek i pohled velmi příjemné.
 

+ Životní prostředí: U nás v TeakPeaku používáme kvalitní oleje na přírodní bázi, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Díky této metodě můžeme minimalizovat náš výrobní ekologický otisk do přírody. 
 

+ Snadná oprava: Olejovaný nábytek zvládnete „opravit“ doma. Povrchové škrábance nebo skvrny po hrnečcích stačí lehce přebrousit a znovu naolejovat. Pro tento účel jsme pro vás připravili Olejovou regenerační sadu, se kterou bude údržba našich výrobků bezproblémovou záležitostí. U laku je vždy potřeba odborného zákroku v truhlárně. 

- Menší odolnost: Olej povrch nábytku neuzavírá a dřevo je vysoce porézní materiál. Jakýkoliv kontakt s kapalinou či vlhkým předmětem zanechá otisk na povrchu nábytku. Pokud se chcete vyhnout klasickým kolečkům, zvýšená pozornost a používání podložek pod nádobí je nutnost. 

 

- Pravidelná údržba: Olej z nábytku vyprchává a tuto „ochrannou“ vrstvu je tedy potřeba obnovovat. Po pořízení nového kusu (zejména u desky jídelního stolu) doporučujeme aplikovat olej jednou měsíčně po dobu čtvrt roku. Posléze stačí jednou za rok. Pokud budete takto postupovat, na nábytku se vytvoří velmi stabilní a odolný povrch, který je odolnější vůči skvrnám. 

Pro koho je olejová úprava? 

Olejovaný nábytek je pro uživatele, který si potrpí na autenticitu používaného materiálu – v našem případě dřevo. Musí si být však vědom specifik a svých povinností, které z této autenticity vyplývají. Potřeba průběžné údržby, zvýšené pozornosti při používání, ale i tolerance k případnému vzniku skvrn po nádobí (a upřímně vám říkáme, ty vzniknou). Pokud byť jen s jedním výše zmíněným faktem nesouzníte, volte lakovaný nábytek. Jestliže je však „přírodní“ dojem z nábytku pro vás žádoucí a nevadí vám příběh, který se do nábytku vpisuje jeho používáním, nebojte se oleje, stojí to za to. 

Lakovaný nábytek

Vysoká odolnost, téměř žádná údržba. Lakovaný nábytek je GO TO pro všechny, kteří si potrpí na neměnný vzhled „jako nový“ a zároveň nechtějí mít s údržbou velké starosti. Koukněme se na výhody a nevýhody lakovaných povrchů:

+ Houževnatost, odolnost: Lakované povrchy jsou zacelené několika vrstvami laku. Tento povrch je velmi odolný zejména vůči oděru a vlhkosti, což je žádoucí hlavně u desek jídelních stolů. Případná kolečka od nádobí tato metoda značně eliminuje. Lak se často používá i u kuchyňských linek. 
 

+Žádná údržba: Na rozdíl od oleje lak z povrchu nábytku nevyprchává. Není tedy potřeba ochrannou vrstvu obnovovat. 
 

+ Větší lesk: V TeakPeaku používáme polomatný lak. Nábytku dodává lesklejší tón než olej, který je vždy matný. Je to spíše otázka vkusu než obecná kvalita, ale pokud chcete, aby povrch vašeho nábytku více „zářil“, zvolte lakovanou úpravu. 

- Náročná oprava: Ačkoliv je povrch lakovaného nábytku mnohem odolnější než olejovaný, k poškození samozřejmě může dojít. V tomto případě však musíte vyhledat odborného truhláře, který povrch nábytku celý zbrousí a znovu nalakuje. 
 

- Zakrytí struktury dřeva: Jestliže lak povrch nábytku zaceluje, částečně se tím zakryje i autentická struktura dřeva (mluvíme zde o doteku). Opět se jedná spíše o otázku estetických požadavků a pokud jste v tomto ohledu nenároční, volte lakovanou úpravu. 

Pro koho je lakovaná úprava?

Lakovaný nábytek je pro uživatele, který od svého nábytku očekává stálost a nadstandartní odolnost. Často doporučujeme do domácností, kde kraluji děti a kde je testování limitů nábytku na denním programu. To samé platí o nábytku, který se používá ve veřejných prostorech nebo restauračních zařízeních. Zároveň je lakovaný nábytek příhodným řešením, pokud si nechcete zbytečně lámat hlavu s jeho údržbou. 

Shrnutí

Obecně by se dalo říct, že olejované povrchy jsou pro srdcaře, kteří ve svém životě (nejen v otázce nábytku) vyhledávají onu patinu autentičnosti. Pokud jste však zatížení více na praktickou stránku věci, lak je pro vás ta správná volba.

Doufáme, že jsme vám v rozhodování pomohli a ukázali cestu, kudy jít. Pokud byste měli k tomuto tématu další otázky, neváhejte nás kontaktovat na telefonním čísle: +420 775 751 144 nebo na emailové adrese: info@teakpeak.cz