Pojďme si udělat takové malé cvičení. Zkuste se vžít do člověka v 60. letech. Žijete v Evropě, může být slunná Itálie. Jak by vypadaly vaše představy o klasické židli? A pak si představte, když někdo přijde s tímto návrhem. V šedesátých to muselo být pravé sci-fi a design klasické židle je od této chvíle polem netušených možností.

Rychlé vysrknutí silného espressa, posezení na prosluněném balkonu, nečekaná návštěva přátel nebo jen radost při pohledu na nevšední designový kousek. O takových šťastných momentech v životě člověka ví Italové své a když Aldo Jacober navrhuje židli Trieste, chce tyto příběhy vepsat do jejího designu. Lační po odvážném návrhu a funkci. Přebytečné kudrlinky vynechává a nechává promluvit jazyk strohé geometrie.

Aldoberův koncept vtrhne do světa nábytkového designu s razancí, která se dá srovnat s rozmachem pop-culture v hudbě. Během několika let se Trieste dostává do celého světa, kdy každá země vnese do základního konceptu něco svého – od přidaných horních úchytek, čalouněných verzích až po zaoblené pozdější koncepty. Hlavními producenty se vedle italských nábytkových závodů stává Portugalsko nebo německá nábytková firma Interlubke, odkud méně používaný název židle IK.

Do TeakPeaku si židle našla cestu skrze spolupráci s portugalským nábytkovým studiem Olaio, které židli vyrábí od roku 1969. Jejich manufaktura funguje již od 30. let a v období mid-century byla jedním z hlavních výrobců návrhů renomovaných severských a západoevropských designérů. Ano, máme na mysli taková jména jako: Erik Buch, José Espinho nebo P. E. Jorgensen.

Verze skládačky Trieste od Olaia má o něco více prohnuté sedadlo, což je znát hlavně při dosedu. Závity na sedáku jsou oproti originální verzi nepohledové. A kdybychom chtěli být úplně pünktlich, všimneme si, že spodní laťka, která spojuje nožky židle je s mírným výkrojem.

Jak v interiéru? 
Jacoberova skládačka je jako lampa. Vnáší světlo do míst, které jsou většinou obydleny nábytkem oblých tvarů. Barevné verze poutají o to více a v prostoru krásně komunikují s dalšími barevnými kousky. Jejich přítomnost vnáší domů příjemný designový experiment. Bude vás bavit a věřte, každý si jí všimne. Díky skládací funkci může krásně sloužit jako židle pro příležitostné návštěvy, ale i jako noční stolek nebo pomyslný stojan na kytky. Pokud budete očekávat pohodlnost posedu jako u běžných celodřevěných skládacích židlí, Trieste vás rozhodně nezklame.

Židle jsou k prodeji na našem e-shopu.